Sunday, May 1, 2011

Tips utk penjagaan muka esp utk kulit berjerawat atau tanda jerawat!

Helllooooo peeps!!

Aritu i tgk 1 rancangan kt tv3..
Die ade bg this one traditional tip which i rase sgt mudah and yg penting murah.weeehhheeee!!
so i excited la try wt kt rumah..
Ouuhhh..baru 2 kali try tp dpt rase da kesan die.=)

I know most of us tawu yg air beras ni baik utk hilangkan jerawat.Selain tu air beras jgk bagus utk menghalus dan mencerahkan kulit.

So let me share wit u girls the tips..Senang sgttt i tell uuuuu.

Bahan-bahan yg diperlukan hanya :
Beras
Kunyit asli.
Air putih atau ade org panggil air masak
Air mawar (ade jual kt kedai2 tradisional)
Bedak sejuk




Mule2 blend segenggam beras ngn air masak sampai beras tu hancur..



Air campuran beras tu akan jadi colour putih lebih kurang cmni..


Lepastu korang amek kunyit hidup, buang kulit die and potong kecik, blend jgk ngn air masak..Die akan jd colour kuning2 cm dlm gamba kt atas.


Da lepas blend sume tu, korang sapu air beras tu kt muke gune sponge so that die akan lg senang serap kt muke kite.
Biar lebih kurang 2-3 mins and bley cuci muke da.


Pastu korang ulang blk step yg same gune air kunyit plak..
Bia die kering 2-3 min, da bley basuh..(READ:Lepas sapu air kunyit ni kite mmg rase cm gatal2 cket kt muke.Tp bile da basuh muke tu die ok je.)

Ok, i try smpi sini je since x beli lg air mawar..hee.


Tp klu ikut tips yg dorang bg, lepas basuh air kunyit kt muke tu, campur bedak sejuk (yg ketul2) ngn air mawar..Then tempek kt muke dlm 15 min bia die kering..
Pastu basuh muke..Lepas basuh tu, sapu air mawar kt muke guna facial cotton utk segar kan muke..


Kalau bley wt setiap hari atau 2 hari sekali..
acne and acne scar akan hilang, kulit pulak jadi lebih halus dan cerah.

Even i buat gune air beras dan air kunyit tu je pn da bley rase effect die..
So sape2 yg x smpat nk g facial juz try this simple tips kt rumah..
Selamat mencuba!=)






8 comments:

cheQmOomOo said...

wah!!! sukeeee~ tQ

Amaani said...

Salam...if nak product siap go to http://zuhabizinthesolarsystem.blogspot.com....mmg asli, mak bidan kampung yg wat...my sister introduced to me...my siblings, aunties and i have tried it...really works...

harga dah up skit due to upgrade of d products and packaging...but, still reasonable...

Mawar misswateva said...

cheqmoomoo, sila la cube..best wooo..

amaani,thanx for sharing babe.

Akira said...

Tq 4 sharing! i like hhhi

Anonymous said...

klau air beras dan air kunyit tu bule simpan lama kah??

nurasyiqin_azizan said...

Saya nk cuba tapi yg air mawar tu nk beli kt ne?

Adaa said...

first time nih jumpa petua mcmni dan sangat senang rupanya..dengan air mawar yang wangi tuh fuh sure best dan segar..harus cuba nih hehe

http://mycutekids-myinspiration.blogspot.com/search/label/vitamin%20e

aries batrishyia said...

klau tak gne knyt hdop x boleh k???