Thursday, August 18, 2011

Baju Raye Pink Dah Dalam Lemari Rumah i!




Alhamdulillah.
2 hari lepas terima parcel dari Bandung.
Baju yg di tinggalkan untuk dijahit di Seruni Butik, Pasar Baru Bandung selamat sampai.

2 hari lepas i bayar duit thru Western Union, barang terus smpi ke ofis.
Semuanya 1 pasang dress, 3 pasang baju kurung dan 1 extra kain kembang-perasan-ala-ala-rizalman. =p
Puas hati ngn jahitan dorang. kemas.worth to pay!
Murah pun murah. Upah jahit baju + lining hanya rp250,000 lebih kurang rm85 duit kita.
Kt sini mane nk dapat?
Tempah baju kurung without lining pun da lapan ploh hengget. Kalau ade lining double.
Kalau kain lace, lain pulak harga die.
Btol kan??

Mase mule2 tu mmg tawakal je tinggal kan baju kt sane, rase macam..

'Eh boleh percaya ke?'


'Boleh sampai ke baju2 aku?'

'Nanti aku da bayar duit, dorang x post baju2 aku plak,haaa sudah!'

Tapi nak cuba jugak.Tawakal tu penting.
Naseb dorang cume minta deposit rp100,000.lebih kurang rm30 duit kite.
So kalau rugi pun tak banyak sangat.Eh, boleh?hee.

Pada tarikh yg dorang janji nak siap kan baju, i dapat msg kt hp bgtau suruh cek email utk tgk semua baju ok ke tak.
Fuuuhh..Lega cket.
Tapi masih ade ragu-ragu.

Ade satu baju tu dlm gamba i tgk ade lining kt tangan, i terus mintak dorang buang lining tu.
Besok nya die email lagi, tunjuk pulak baju yg da siap buang lining tu.
Hati rase makin yakin.
Selesai tengok gamba semua baju dan puas hati, baru dorang minta kita bayar thru Western Union.
Senang je rupanya bayar thru Western Union ni.
ok, mmg i jakun.tak tahu pun sebelum ni macam mane.
Cuma perlu nama penuh penerima je rupenya ek.

Pergi kt kaunter Western Union di mana-mana bank /pejabat pos pun, dorang akan bagi borang.
Kita cakap la nak hantar duit ke Negara mane and berapa jumlah duit yg nak dihantar.
Dorang akan convert kan ke RM terus.
Dalam borang tu cuma perlu isi nama penuh penerima.
Nama dan address pengirim pun kena isi.
Lepas da isi dorang akan proses borang kita tu.
Then kita akan dapat no pin.
No pin tula kite kena bagi kt orang yg nk terima duit tu.
Orang yg terima duit tu pulak juz pegi mana-mana kaunter Western Union kt negara dia, and bg no pin tu.
5 minit je dorang da boleh dapat duit tu.
Senang kan?
Tapi western Union ni ade charge. I tak ingat berapa percent.
Macam i aritu,
Total upah tempah baju + postage adalah rp 1,500,000 (READ : satu JUTA lima ratus RIBU).Eh,skrg main juta-juta je okkkk.hahaha!
Means lebih kurang RM530 duit kita.
Charge Western Union RM11.
Ok la kan?
Lain tahun boleh buat lagi.
=p

Da, selesai kisah baju raya. Gantung siap-siap baju pink dalam lemari.
Tunggu nak pakai pegi kerja je 1st raya nanti.
Ok, nangis.=((



**Sedikit update untuk entry Hari Raya Punya Cerita.
Sebenanye, I bukan kena kerja sebab rumah dekat ngn ofis.
Tahun ni, org Kelantan, Terengganu pun x boleh balik kampung raya pertama.
Bujang ke da berfamily ke..
Kena kerja jugak!
Sebab tahun ni kan kita sambut Raya dan Merdeka serentak. Makanya sambutan Hari Merdeka pun depa buat mase 1st raya tu nanti.
Ko boleh terima takkkkk???!!
Ni utk Melaka, negeri lain i x sure!
Orang Melaka memang rajin kerja, macam i.
Ok, bye!

4 comments:

LisaLisut said...

haha mmg kelakar.wow worth buying mawar :)

♥ Dea ♥ said...

nk tgk ..nk tgk... hehe

Dee Dee said...

haiz. aku tak der baju!

Renee Meow said...

oh keciannye kene keja time raya... i xleh terima noks.. T_T

btw ur tailor ni very-de-tempting la.. pls share info add/ctc dorang voley? dorang bleh ker buat baju kalau kite xgi kedai dorang? *rasa mcm nak tawakal buat baju kawen bg details kat email je* haha.. ;p