Thursday, May 13, 2010

Cerita Tunang- Part 1

Tick..tock..tick..tock!
Jap je da 4 bulan lebey i officially memegang status sebagai tunangan org..Perasaan mase mule2 lepas tunang dlu adalah sgt happy seperti berada di awang-awangan (wahhhh..ayattttt...)=P

Ok, act we have discussed about the tunang thingy started from Feb 2009. Mase tu i masih lagi keja di Melaka dan tgh sibuk2 nk interview for PTD post. and at that time i salu ckp ngn En Kunyit klu btol rezeki i dpt the job, means jodoh i ngn die cepat..Nk dijadikan cerita, alhamdulillah i've passed the interview dan dpt the job on April 2009. So dari situlah kami mula serius discuss pasal tunang.Tp both me and En Kunyit masing2 xdela bgtau family lagi. yup, mmg kami plih tarikh 1st january 2010 for the enggagement sbb pada tarikh yg sama 2 tahun lepas, kami officially declair as bf and gf!=) *gedik*

On June 2009, i ade family matters cket and mase tu i ckp ngn En Kunyit mcm kena postponed je the enggagement.Lepas all the family matters settle down on August, baru we proceed dgn plan kami. I bgtahu my side, and En kunyit pn bgtahu his side. Owh yee, family saya yg pergi ke Bahau utk confirm the enggagement date!mmg i yg over okeh!Tu pn sbb Cik Olla ajak g Bahau jln2 and coincidentally nenek En Kunyit pn ade kt Bahau mase tu, so both the parents terus decide utk further discuss on the tunang thingy.
wahhh..mase tu i malu sbb rase mcm perigi carik timba plak kan..=p
Tp zaman modern da kot.sooooo ade i kesah??

So the date for tunang and risik sekali harung confirmed on 010110 which will be on Friday. X jadi masalah utk i sbb even hari jumaat tp 1 haribulan adalah PH for M'sia and S'pore. I kne consider this jgk sbb my mom side sume kt S'pore. Dari nenek, aunties and couz sume la kt sana.

At first, I've decided that the majlis will be at night.My side had agreed with that.mmg i idam sgt nk wt majlis tu pd malam hari supaya nmpk lebih ekslusif with all the lighting. Lgpun i mmg x suke klu dtg majlis tgh2 hari buta!panas ok.tetamu pun jd x selesa.Tu yg i fikir la dlm kepala ni. Tp ape2 pn i asked En Kunyit to confirm with his father first whether they agree or not with my plan. Yela, kne fikir jgk kn family die dtg dari jauh, takut nt rushing pulak. But i feel that it's ok to do the majlis at night sbb rumah nenek en Kunyit (sebelah ayah) is just 20 minutes from my house!So dorang boleh la solat Maghrib semua kt sane.

I was so sad sbb after their discussion, En Kunyit's father tak bersetuju ngn plan i tu. Rushing katanya utk family yg jauh2. Ok fineeeeee..I mls nk betah2 sbb klu cite pasal tunang ngn En Kunyit, mesti end up ngn bergado.=(
So, means majlis i akan berlangsung di siang hari.

Mase i da confirm with the date, i langsung xde bgtau sesape except family members.mls nk kecoh2 sbb tunang je kan.Nt terkeluar pulak ayat "Baru tunang je pun nk heboh!". Uishhh..i mmg xnk la dgr org bersoksek2 blkg i kan.

I've sit down with En Kunyit to do all the checklist and budget list. we had to ensure that everything is within the budget. So here are the list of hantarans that we had planned at first!

Tapi apa yg sebetulnya i and En Kunyit dpt pada hari kejadian adalah seperti berikut:
For Him :

1. Fruits -this was sponsored by Elmi, my couz! Mase die tunang dlu i sponsor cuppies that i ordered from Isza Home Bakery
2. Chocolates -my aunty sponsored a pyramid ferrero which she brought all the way from S'pore!

3. Cake -I ordered the 3D design cake from Secret Recipe yg berbentuk seperti bola.and i was so lucky kerana kaler cake adalah sama ngn my theme colour which is turqoise.sponsored by Efi,couz saya. Dulu mase die tunang i sponsor die cake jgk!=) baik kan mereka2 ini?

4. Sirih Junjung -Made by my couz, Deedee. Sirih Junjung siap at 4 in the morning. Huwarghhh sgt ngantuk mase tu sbb all the hantarans kami buat a night before the majlis.ni yg i xbrape nk gemor klu pki fresh flowers.sume kne wat last minute!

5. Fragrance - Ck in 2u Pop by Calvin Klein. Comes with deodorant and 2 bottles 5ml miniature.
6. Wallet - juga dr Calvin Klein.ni je yg mampu punnnn..=)

7. Shades - by Armani Exchange. En Kunyit yg plih ok sbb the design suits him well. I did asked him x kesa ke dpt AX je. Die ckp ok.besela kn lelaki, kite ni pompuan je yg terlebey songeh.=)

8. Fruit tarts - made by my aunty the night before majlis!huru hara okeh umah i mlm tu. One team kt hall gubah segala hantaran and the other team kt dapur sibuk menggentel fruit tarts!Weee~

9. Strawberry jelly with chesee cake at the bottom - sponsored jgk!wahaha..murah rejki i kan?hee=P!deedee bought in Spore.=)

For Her :

1. Fruits - En Kunyit beli kt Bahau seingat i.

2. Chocolates - En Kunyit pesan his ofismate beli dr Langkawi..Tp i yg list out kan ape ceklet yg i mahu ok.harus ikut selera i!

3. Cakes - Kami order bersama juga dr SR. Tp En Kunyit pny was a 3d ladybird design cake yg juga tanpa disengajakan sama dengan theme colour En Kunyit iaitu red!Sungguh comel..sumpah x tipu! Sayang gile nk mkn. Tp bile makan suweeeettttt yg hamat.

4. Rings - I dpt 2 cincin dr En Kunyit yg mana 1 adalah utk merisik dan satu lg adalah utk tunang! Kedua2 adalah dr pak Habib. One we bought from Habib Alamanda and the other 1 was from Habib The Curve. i x pnah beli brg2 kemas ni..but according to Cikgu Biah, Habib's rate was much more cheaper compared to others collection!

5. Shades, Clutch bag and Shoes -Shades by Marc Jacobs. Sbenornye at first i had to choose either shades OR clutch OR shoes.Tp akhirnya i dpt Shades AND clutch AND shoes..weehee!!Ni last minute pny bodek okk.. Tp syarat En Kunyit bagi the clutch and shoes not more than Charles & Keith.haha.. Sooo dari takde, dpt Charles and Keith pn jd la kn. Walaupun ayat baby cm haram "Eh, ape kelasss yg Charles and Keith tu je pn nk letak kt atas dulang hantaran?".yela b, ko kan x main takat Charles & Keith jeeeeeee..(no offense, ni bkn nk hina org pki Charles & Keith sbb i pn berkira2 klu nk bli tau. juz nk share the conversation between me and my sis!)

6. Fragrance -Ck In 2u Heat by Calvin Klein.It comes together with body lotion,50 ml Ck In 2u (which i berjaya bodek the sales girl for free) and 5 ml Ck In 2u Heat miniature!

7. Sireh junjung - org kata wajib ehh. Entahla kan. Omak En Kunyit yg buat. Tantekkkk. with candle in the middle.





The hantarans for HIM.

Hantarans from both sides..

Baiklah, nt ade mase saya sambung lagi cerita tunang saya suatu ketika dulu..



15 comments:

SUHAIDA SUPALIO said...

so swettt....

johnlabu said...

beshnyer cite nie...leh ganti slot adamaya minggu depan....hahahahaha....

Dee Dee said...

lol.. Aku nak ambik upah buat sireh dara la end of this yr nanti boleh? HAHAHAHAHA

Dee Dee said...

oh oh.. rezki murah eh? more like you have awesome cousins and aunts. LOL!

k|ree said...

masa tunang ngan nak kahwin nie je la masa nak pau bakal suami habis-habisan...jahat tul kan niat...:)

aDieyZa said...

so sweet dear.. wrna turqoise tu mmg sgt cntk n nmpk mewah..

congrats dear even dh terlewat.. hope persiapan wedding u nnti berjalan lancar.. amin..

Mawar misswateva said...

suhaida~thanx dear.=)

johnlabu~erk.ko lyn adamaya jgk ke?kantoiii..haha.

deedee~then do the promotion from now la dee.haha.yela, i have awesome cousins and aunties yg sentiasa murah hati.=)

kiree~haha.ketuk abes2.lepas kawen nt jgn x ketuk jgk..rugiiii.hoho.


adieyza~yup.agree with u.thanx babe.same goes to u kayh.=)

Dee Dee said...

macam maner nak promote buat sireh dara?! LOL!!!!!!!!!!

NahWaL said...

nice hantaran mawar!!

Mawar misswateva said...

deedee~marketing mesti baik dee.hee.

nahwal~thanx babe.=)

ElyaElmo said...

dear..cantik hantaran u...on my E-day pun lanning bagi cheesetart :)

C!kpuanmuda said...

cantiknya.. macam kahwin

merepekmeraban said...

i think the conversation between us shouldnt be written down here.
it makes me sound pathetic and lame.
that conversation is kinda joke and i dont think so u should take it seriously

Mawar misswateva said...

elya elmo~thanx dear.mmmm...cheesetart!nyumnyum *drooling*

CPM~thanx CPM.=)

baby~eheh, bdk ni da bersore daaaa.aku ni x suke bohong by, aku cume tulis the real conversation je between u & me.kahkah.naseb la weih..aku da publish berzaman da pn.h0h0.ko kn klu pakai charles & keith nt kaki gatal.h0h0.yolahh, pathetic n lame la sgttttt..

merepekmeraban said...

wak lu..