Wednesday, October 27, 2010

Owhhh..Catering!help me!thanxxxx!!*muahhh*

Guysssss!!!
Juz need ur favor..
Since i ni x pnah kawen lagik, nk tny la pd readers yg da ade experience...

If let say jemputan kite adalah sebanyak 1500 kad dan menggunakan catering service, adakah kita perlu order makanan untuk 3000 orang (since 1 kad adalah utk 2 org kn), ataupn kite juz ckp kt catering tu jemputan kite adalah sebanyak 1500??


Yela....bukan ape. Misal kata satu kepala adalah RM10..
Ni cume contoh yeeee..

So,

utk 1500 orang = 1500 x RM 10
= RM 15 000.

dan kalau

utk 3000 orang = 3000 x RM 10
= RM 30 000.

So nmpk tak perbezaan angka kt atas tu??
*ok,pengsan skjap!*

Soooooo... pd sesape yg ade experience, bley share ngn i...=)
*Sayang koranggggg!!Muahh!!*

Kalau ikut i, i order je yg 1500 tuuuu.=P
Tp ntah la ekkkk..





9 comments:

Cik Belle said...

i pernah tanya this one caterer, simple je calculation die:

jumlah kad x 2 x 80% = jumlah order makanan

itu kalau u buat bukan hari cuti sekolah or majlis yang pertama, meaning anak sulung.

kalau cam cuti sekolah, wedding bukan yang pertama, meaning before da pernah buat majlis untuk kakak/ abang, mungkin u boleh x 60%. sebabnya, sometimes bila cuti sekolah, sorang akan ada lebih dari 1 jemputan. so ya, kemungkinan ketidakhadiran tuh ada.

atau, susah2, u just bitau kat caterer u, u order w-card sebanyak 1500pcs. they know how to calculate!

yang penting jangan order 3000 sebab caterer selalunya akan masal lebih untuk 200-300 jemputan.

good luck!

journey of a lady said...

yang klu jemputan 1500 that means u kena calculate gini:

1500 x 2 = 3000 - 15% estimate tak dtg = 2550

k|ree said...

okay...if kad abis...mungkin harus lah order utk 3000 org...kdg2,mgkn kita buat kad 1500...tapi tak semua abis... :) mcm nadiah dlu...buat kad 500 je...tapi,tak abis pun...so, buat catering..600org je...alhamdulillah...cukup.. :)tapi, belah husband...ramai giler org datang...tp,sbb masak sendiri kan..nmpk macam dah abis je...amik lagi setengah ekor lembu...huhuh..

anaztasias einz said...

survey catering betui2 gud luck eh =)

Dee Dee said...

i would say dont order for 3000. coz based on personal experience and constant event organizing... bulk catering like that they will usually cook excess.. if you order for 1500, its usually for 1800 or 2000 people and if you order for 2000, its usually for 2300-2500...

i would say order lesser.. especially when you have lots of food choices... you have to remember, pple come not to mengenyangkan perot.. and not everyone will eat everything...

jgn membazir.. the money is one thing, the excess food also sayang kalau tak habis...

Mawar misswateva said...

cik belle~thanx yang for the explanation yg panjang!=)
it helps aload!

journey of a lady~awak!tq so much!

kiree~nadia, tq!tula..takut x cukup je.kalau lebih xpe, bley bg org berka kannnn..=)

Mawar misswateva said...

ok deedee...noted and tq soooo much!baiklahhhh..sy tak kan membazir!hee=)

Dita Lolita said...

i pun masih pening dlm hal2 begini..tgk figure terus takut, hokeh.. ^_^

Nadya Yusof said...

mawar...jgn order byk2 kot..heheehehe.. i pon xde experience..tp based on my fren nye experience..dlm 20% mcmtu org xkan dtg based on cards yg kite bg tu...