Thursday, January 22, 2009

Kisah Si Budak Perempuan dan Si budak Lelaki....Episode 1

Pada bln April 2007, bermula episod Si budak perempuan yang terpaksa menjalani latihan praktikal di salah sebuah jabatan kerajaan di negeri Melaka. Oleh kerana dia telah puas berada di perantauan, iaitu Sabah semasa zaman universiti nya, maka Si budak perempuan pun mengambil keputusan untuk menjalankan praktikalnya hanya di Melaka, iaitu negeri kelahirannya. Si budak perempuan telah bercita-cita untuk menambah 'kenalan' apabila berpraktikal kelak.

Pada hari pertama Si budak perempuan menjejakkan kaki ke Jabatan Pengairan Dan Saliran Melaka, Si budak Perempuan telah berkenalan seorang gadis comel bernama Eacha dan juga seorang gadis yang sangat pendiam dan perahsia bernama Atul. Maka mereka bertiga pun berkawan baik sepanjang menjalani praktikal. Pendek kata, kemana sahaja mereka pergi pasti bersama. Makan, solat, main ping pong, makan lagi dan segala aktiviti mencuri tulang juga dilakukan bersama. Eacha telah mula menjalani latihan praktikalnya di jabatan tersebut mulai dari bulan Januari lagi, ini bermakna sudah lebih kurang 4 bulan dia menjadikan JPS sebagai rumah keduanya. Ini juga bermakna, sudah ramai jejaka-jejaka yang perasan-hensem,ok-ok dan langsung-x-hensem mengenali dan menaruh perasaan kepada Eacha. Atul pula mula menjalani latihan praktikalnya pada hari yang sama dengan Si budak perempuan. Oleh yang demikian, dia juga masih kelihatan agak blur2 seperti Si budak perempuan.

Hari pertama Si budak perempuan di JPS, dia telah diajak untuk 'minum2' oleh seorang TA di JPS yang boleh dianggap berpangkat pak cik kepada Si budak Perempuan. Oleh kerana pak cik tersebut telah menelefon En Rahim, selaku supervisor dan meminta supaya Si budak perempuan berjumpa dengannya, maka Si budak perempuan tiada pilihan lain. Si budak perempuan berfikir, mungkin pak cik tersebut ingin membincangkan soal kerja sepanjang praktikalnya di situ. Maka Si budak perempuan pun berjumpalah dengan pak cik tersebut di cafe wisma negeri. Itulah pertama kali Si budak perempuan menjejakkan kakinya di cafe tersebut.

Tetapi setelah tiba di cafe, sangkaan Si budak perempuan jauh tersasar. Ayat pertama yang keluar dari mulut pak cik tadi ialah "I bukan ape..saje je nk kenal u lagi rapat. Anak I yang first tu I rase baye2 u jgk la.Lelaki.sekarang study kt Universiti Petronas tu. Die vokalis kumpulan b*tt*****et (pada masa itu,kumpulan ini belum pun famous sgt). Mgu lepas baru perform dekat muzik2". Dalam hati Si budak perempuan " Ehhh..Pakcik ni. Kalau ko bagi aku knal2 rapat ngn anak ko takpe jgk. Ni nk knal2 rapat ngn ko, x hingin la aku..". Tapi Si budak perempuan tetap memaniskan mukanya di depan pak cik tersebut sebagai tanda hormat. Pada mula Si budak perempuan agak pelik dengan keadaan ini, tetapi setelah diterangkan oleh beberapa orang yang arif tentang sikap sesetengah kakitangan kerajaan, maka Si budak perempuan sudah boleh menerima keadaan itu walaupun ianya agak memualkan bagi Si budak perempuan.

Memandangkan JPS Melaka terletak di tingkat 3 bangunan wisma negeri, maka terdapat banyak jabatan-jabatan lain di bangunan tersebut. Antaranya ialah PTG, JPBD dan lain-lain. Dan mereka ini semua berkongsi satu cafe yang sama. Jadi, agak bagus jugalah keadaan itu kepada Si budak perempuan yang sememangnya suka mencuci mata sejak dari azali lagi. Maka setiap hari la Si budak perempuan bersama rakan-rakan rapatnya (Eacha dan Atul) turun makan di cafe tersebut. Disebabkan Eacha mempunyai seorang kakak jelita bernama Kak Ain, bertugas di JPBD (tingkat 5 wisma negeri), maka ramailah staf2 JPBD lelaki dan wanita yang telah mengenali Eacha. Secara tidak langsung, Si budak perempuan dan Atul pun sama-sama mengenali staf JPBD yang selalu menegur Eacha.

Pada suatu hari setelah 3 minggu menjalani latihan praktikal, Si budak perempuan bersama rakan-rakannya seperti biasa turun ke cafe pada jam lebih kurang 10 pagi. Setelah sampai di cafe Si budak perempuan bersama 2 orang lagi rakan rapatnya ketika itu terus menuju ke meja kosong. Seperti hari-hari sebelumnya, mereka terpaksa bergilir-gilir untuk pergi memesan makanan kerana tiada orang yang akan menjaga meja mereka. Tiba-tiba salah seorang budak lelaki yang duduk bersebelahan meja makan mereka bersuara, "Cha, amek air aku ni letak kat meja korang. Nt takde lah org duduk meja korang tu ". Tanpa berkata apa-apa, Eacha terus mengambil air tersebut lalu diletakkannya di atas meja mereka. Si budak perempuan hanya berkata-kata di dalam hati "Baik jugak mamat ni. Tapi biaselah tu nk beli jiwaaa".

Setelah memesan makanan, Si budak perempuan pun kembali ke meja mereka, lalu mengembalikan semula minuman si budak lelaki tadi. Lalu Si budak lelaki berkata "Wak..tercekik saya tunggu air saya tu wak.Lamenye awak order makanan". Si budak perempuan hanya tersenyum tanpa berkata apa-apa.

Apabila Eacha dan Atul kembali ke meja, Si budak lelaki bertanya kepada Eacha," Cha, ni sume membe praktikal jgk ke? X pnah nampak pn." "Dorang baru masuk", jawab Eacha. "Owh, yang ni budak poli jgk eh?" Tanya Si budak lelaki sambil menunding kepada Atul. Eacha hanya menggeleng "Bkan, bdk UTM!". "Yang tu?" Si budak lelaki bertanya lagi sambil menunding pula kepada Si budak perempuan. "UMS!" jawab Eacha. Si budak perempuan hanya tersenyum dan terus menghadap makanan di depan mata.

Maka, disinilah bermula kisah Si budak perempuan dan Si budak lelaki.......






To be continued....




P/s: Tunggu i sambung episod 2 bile i x mls nt ehhh.Hehehe...

-ME-

misswateva

Tuesday, January 20, 2009

Bangau oh Bangau..

Tensyen la aku klu g Tesco..Asal g timbang berat je madang naikkkkk. Ai cume percaye kt digital weighing machine yg kt Tesco tu je.Sbb pe korg nk tawu?? Sbb die siap ade titik perpuluhan yg sgt tepat. Ex: 50.1, 51.3, 47.2, 54.1 (Hahh..cube la korg teka berat bdn aku yg ane satu ekk.)
Aku klu timbang berat, sume brg pn klu bley aku xnk ade kt bdan aku ni. Klu pkai gelang, ngn gelang2 skali aku bukak (aku kn mmg dasar poyo cket)..Bajet klu bkak segala harta benda kt badan tu, berat bley turun smpi 3,4 kilo la..Tp harammmmm. Same je aku tgk. Aku ni klu kua salu pki siper toilet tu je. Korg bayang la flip flop tu bape la sgt berat die. Tp disebabkan kepoyoan aku, aku ttp jgk bukak (klu bley baju ngn sua pn aku nk bkak skali). Huhhhh.. Same je berat. Cane ekk aku nk hilang segala lemak2 tepu kt bdan aku ni? Klu aku xmkn nasi, br la berat aku maintain..(maintain okkkk,bknye turun). Klu start je aku mkn nasi sehari dua, hahhhh mule la menggelabah nombor kt weighing machine tu nk naik. Xkn la aku lgsung xbley mkn nasi. Aku nk jgk cm org lain, muntah kedarah makan byk mane pn maintainnnn je...


Bangau oh bangau kenape engkau kurus?



-ME-

misswateva

PMS was suxx!!

Premenstrual syndrome (PMS) (sometimes referred to as PMT or Premenstrual Tension) is a collection of physical, psychological, and emotional symptoms related to a woman's menstrual cycle. While most women of child-bearing age (about 80 percent) have some symptoms of PMS,the official definition limits the scope to having symptoms of "sufficient severity to interfere with some aspects of life".Such symptoms are usually predictable and occur regularly during the two weeks prior to menses. Generally, symptoms may vanish both before or after the start of menstrual flow.
While some experts claim that virtually all menstruating women experience PMS, a more recent and intermediate position shows that a only small percentage of women (2 to 5%) have significant premenstrual symptoms that are separate from the discomfort associated with menstruation.


Knape la jadi perempuan kne menghadap bnd2 camni kn?? x bley ke aku xpyah rase PMS ni.Huhhh..
So klu aku merepek meraban lately ni kire bkn salah aku la kn?Salah PMS ni laaaa...
I'll train myself to be Cik Bz as well..




Ps : I really need sumbody by my side to be my comforter rite now...Puhlishhhh=(. I dun have any..
(Soooo, anybody interested???Juz send me your quotation..Heee~)




-ME-

misswateva

Thursday, January 15, 2009

Man U vs Chelsea

Out come drpd entry yg lepas ialah....


En Kunyit blk pd mlm tu.. Hehe. Saye sgt hepi.
Tp we ols xdpt spent tyme lame sgt kerana mase amat mencemburui kami.
He arrived at Melaka Sentral on Saturday at around 5.30 in the morning, so i fetched him there.
But then, ai keje on that day until 1 pm.
After that br kami klua n spent tyme together2 dan ditemani Baby (yang memang sntiase penyibuk kacau daun).Heeeee..
Blk rumah awal, around 9 pm sbb we thought that there will be a football match (Man U vs Chelsea) that nite. So pk nk tido dlu, nt dlm kol 11.30 br bgn....Tapiiiiiiiii....Kami terlajak tdo smpi la pkol 1.30 pagi...Hahhh amek ko. Aku da agak da klu tdo confirm tak terbangun pny..Jgn la ko nk berangan tdo barang sejam due ni.
Bile terjaga tu, Ai terus call En Kunyit n waked him up. Lepas borak2 cket, kami wt decision untuk teruskan tdo kami..Hehee.(Padahal da janji bagai ngn Banga sume nk tgk kt ane,tp tyme Banga call nk tny ai da smpi ane tu pn ai x tersedar.Mmg tdo mampus mati la tu)

Besok bangun pagi br dpt tawu yg sbenanye game tu bkn last nite, tp mlm tu..(wrong information daaaa.Tp kami bace dr paper tau )Huhuu....(Yang penting Man U da menang 3-0...Hahahahaa.En Kunyit diam je even da tawu cite.Cube klu Chelsea yg menang, x ckup tangan, ngn kaki2 skali die sebuk nk taip sms anta kt sumorg)

Hari ahad tu En Kunyit nk kne blk Perak blk da...Ticket pkol 8.30 pm..So siang tu sempat lg la pegi uma Acik sbb ade birthday party Mika. Aku dtg lambat sbb bgn lambat.Hehehe..
Pas2 tros aku ngn En Kunyit sambung ronda2 kotaraya lg.

Mlm tu anta En Kunyit sedih lg....=(
Blk rumah cepat2 sbb nk tgk Mawi ngn Ekin kawen..Heeeee.(aku kn mmg kecoh klu bab-bab artis ni...Kalah wartawan mangga. Sumenye aku tawuuuu.)


****************************
Alhamdulilah I have passed my PTD assesment..amin=)
Now I'm waiting for the interview yg tatau bile tu..
Wish me luck and pray for me okehhhh...
2 stage da lepas, tinggal lg satu stage je ni...
Tp satu stage ni la yg plg aku takut + cuak...huhhhh.
Tp xpe...ai sntiase berpegang pada prinsip......"Kalau da mmg rezki kite tu, xkire ape jd pn ttp rezki kite, tp klu da xde rezki tu, mknan da dlm mulut pn bley kua blk "
-ME-
misswateva

Friday, January 9, 2009

I'm waiting....weeheeeee!!

Arini En Kunyit nk blk Melaka...weeeehheeee.
Sangat kesian dkat die sbb da x dok Melaka pn still kne sewa rumah jgk kt Melaka sbb die nk blk slalu n jumpe gule-gule hati nya ini...yeahhhhh!!
He promised me that he will be coming back to Melaka every week unless if there is any activities he can't avoid....Heheeee.
But then kne la ai bertolak ansur kn klu die nk blk Bahau tu...
Xkn every week die nk mengadap muke aku je plakkk..



P/s : Aku tgh geram bangetttt pd En Kunyit skrg ni....Pe aku nk wt ek?
Wat bodo je smpi die blk mlm ni?
X pyah lgsung msg die?
Keee....nk soh die jln kaki blk rumah nt dr melaka sentral bile die smpi???
Tapi smpi ke hati aku ekkk??Ckp bley laaaa....wt tgkkkkkkk..hehehe.
Cehhh..aku ni plan baikkk punye. ntah2 En Kunyit lgsung xblk...Al maklum la skrg kn da jd Inchek BZ.
Xpela...juz wait n see ehhhh my Inchek BZ.



-ME-

misswateva





Alahaaaiiii....bapak.

Ayah aku kn mmg mcm xde keje die nk wat bile 2 minggu die cuti kt rumah tu. So nak tawu pe hobi ayah aku skrg??Hahhh..cubelah korg tgk kt bwh ni..



video



Hahhh ni la die....Bkn kate adik aku or bdak2 ane yg men, tp bapak bdak plak yg asek 24-7 menghadap bnd ni. X cukup dengan 1 ...








Die beli 2......Alasan die bg sbb "Yg satu tu cume ade 1 blade je, yg hitam ni ade 2 blade...senang nk control..boleh gostan2".Hahahaa.... Padahal beli 2 sbb nk senang main, Klu satu abes bateri,semntare tgu fully charged tu bley la lyan yg no 2 plak kn..Haaaiihh..Hentam la labu.





Agaknya ayah aku dlu cita2 nk jd pilot, tp x kesampaian...Tu sbb helikopter mainan pn jd bile da tua2 ni. Dule ade 1 tyme, pn die gile helikopter jgk, tp yg bsar2 tula...Ni da abes gile ngn yg besar, die plih yg comel2 plak. Yg besar2 tu sume ane ntah da die balingnye.Hehee..



Korg cuba la bygkan, klu blk je dr ane2 confirm trus msuk blk bwk klua helikopter die pas2 die menghadap la bnd tu. Main kt hall tu non stop smpi batri helikopter die abes. Pkol 3 pagi masuk bilik aku, men plak dlm bilik aku...adoiiiyaaaiii. Da tu klu ayah aku ni tgh men, abes segala kipas die soh off, kite plak yg kne menahan panas.. Kang nt ade angin mcm helikopter kne ribut taufan la plak kn. Hahahaha...


Ayah..ayah.. Kadang2 klaka aku tgk ayah aku ni.


Kecil2 dlu xdpat main, da bsar ni semua die nk try. Kadang2 smpai smbhyg pn die lambat2 kn tau. Ade satu hari tu, tyme tu da maghrib. Die bangun je tdo trus amek helikopter die tu pas2 main...Aku pn ckp ngn ibu aku," Ayah tu da kne rasuk hantu helikopter gaknye. Bangun2 trus cr helikopter die."Cnang je ibu aku jwb, "Ko pegi sound die cket mawai, maghrib2 ni." Aku pn apelagi...da dpt green light kn, harusla jhat mlut aku ni. "Ayah, smbhyang la yah.Maghrib ni x tunggu helikopter ayah tu abes bateri tau." Hahahaaa..Kn da kne sbijik ngn aku. Yela...selalu klu aku bace novel ke tyme maghrib before smbhyg tu, sedap je die sound kn "Mawai..maghrib ni tak tunggu tau smpi novel tu abes." Hahhhh...sekarang kne la blk.



Di suatu petang....


Ibu :Yah, nt u beli mainan masak2 tu yah.


Ayah : Nak belikn sape?


Ibu :Untuk i la.Da u sibuk asek main helikopter je, i pn nk jgk main masak2.



Aku cume bley gelak je dgr..





****************************************






Tgk rambut ai yg serabai ni da mcm org mati laki plak kn.....Ai intend nk perm my hair. Mmmm...yg mcmni ke.....

-ME-

misswateva

Tuesday, January 6, 2009

Special Gift

Ingat tak tyme En Kunyit nk pergi Perak ari tu?Kan aku ade bg die Special Gift. Nk Tawu pe Special Gift yg dimaksudkan?



*
*
*

*
*
*

*

*
*

*

*

*

*






Tadaaaaa............





Bg korang mayb x special la..Tp bg aku ianya sgtla special okkk. Let me explain why it was such a special for me.

Ok...Firstly, yg dlm wrapping kaler biru tu just a green clour bed sheet that i bought from aussino. Yela..nak dudok hostel bg la bed sheet kn so that tiap2 mlm die akan rindu dkat moi..B4 tdo bia die ingat ai je. Jgn asek dok igt org len..Hahaha.

Nmpk x that very lovely card??Tu i order from my colleague,Yan..Die ni sgt la creative dlm bab kad mengekad ni eh (ape maksud kad mengekad ekk?ai hentam jeee!!). On top of that, inside the yellow "love" box i put 30 numbered cadbury chocolates with love note inside each of the choc and asked En Kunyit to have it once a day for 30 days. He must follow the numbers that i have wrote at the choc's wrapper. Means genap sbulan die tgl kn saye, choc tu pn abes la...Huhu. Harap die patuh the rules la kn...Like my colleague said, jgn nt die mkn je sume trus sbb nk tahu pe kt dlm yg i tulis tu. Jgn kate sbulan, sepuluh minit pn choc tu bley abes klu cmtu.. Penat aku kne bkak satu2 choc tu, lpastu ltak note dlm tu, lpastu tampal blk gune double side-a-tape...Perggghh. Kire penyabar jgk kn aku... Banga byk kali tny "ko wtpe tu wai? Treasure hunt ke?". Pas2 die gelak kan la tgk aku beria2 wat bnd tu...Elehhhh, jgn bsok2 aku tgk ko wt bnd yg same sdayyy.

-ME-

misswateva

Monday, January 5, 2009

I'm sick of this monchet-pendek man!!!!

Arini 1st day keje after a long holidays. Huuuhhhh...Rase mcm nk je tambah cuti atau amek mc or lagi bgus x pyah kje langsung.

Masuk je ofis da skit ati dgn bos yg GILE BAB* (bab* pn x gile mcm die ni). I'm sick of his perangai. Benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....Suka hati datuk nenek moyang die je nk cut pay staff. Weih!!Gaji anak ko yg asek tdo, mkn, tdo, mkn tu ko tolak dlu la.

Die bley plak ckp "I want the 2nd level management also feel the pinch".Your head laaaaa!!!

Die ni xpnah nk appreciate langsung ape yg staff die wat. Yang die tawu nk up kn diri die je kt dpn sumorg. Same la ngn wife die yg make up mcm hantu-tak-berapa-nak-jadi tu...Klu jumpa mcm la die manusia paling baik+humble dlm dunia ni...Tp blkg kite die ckp macam2. Dgn kitorg yg muke xbrape nk cun pn die jeles...Weihh, ape ko pk ktorg heran sgt ke ngn husband ko yg mcm ala-ala penguin tu??Klu ko rs husband ko tu ramai org nk, simpan je die dlm peti besi. Jgn bg klua rumah lgsg.

Ai ni membebel mcm la hantu-tak-berapa-nak-jadi tu bace blog ni..Sbb die x bace la aku berani tulis camni..Hahahaha!!(Aku mmg hipokrit)


** Teringat suatu mase dlu...Got this jin apret gurl panggil i hantu. arrrgghhhh!!!Ade saye kesah org panggil saye hantu??



p/s : Ya ALLAH ya tuhanku..ampunkan dosa ku kerana mencerca caci org.Semoga dosa org yg ditindas di maafkan....amin.




-ME-

misswateva

Thursday, January 1, 2009

010109

..HAPPY ANNIVERSARY TO ME..
-ME-
misswateva